حسابداری مالی (Financial accounting) گونه‌ای از حسابداری است، که اطلاعات مالی را در قالب ترازنامه ها و صورت‌های سود و زیان، برای استفاده داخلی سازمان‌ها و کارکنان شرکت‌ها، همچنین برای گزارش‌دهی به سهام‌داران، سازمان‌های دولتی و ناظران جمع‌آوری، تحلیل و ارائه می‌کنند.

حسابداری مالی و مدیریت هر دو ابزار مهم برای یک کسب و کار هستند، اما اهداف متفاوتی دارند. یک کسب و کار برای تعیین برنامه های عملیاتی خود در آینده، برای بررسی عملکرد گذشته و بررسی عملکرد فعلی کسب و کار خود از حسابداری استفاده می کند. حسابداری مدیریتی مالی مخاطبان مختلف است، زیرا سرمایه گذاران معمولا در فعالیت های روزمره کسب و کار دخیل نیستند، اما در مورد سرمایه گذاری خود نگران هستند، در حالی که مدیران نیاز به اطلاعات سریع برای تصمیم گیری در مورد کسب و کار روزانه دارند.

حسابداری مالی فرایند ثبت، خلاصه‌سازی و گزارش هزاران معامله در یک کسب و کار است، تا تصویر دقیقی از وضعیت مالی و عملکرد آن را مجسم سازد. هدف اصلی حسابداری مالی تهیه صورت‌های مالی – از جمله ترازنامه، صورت سود و زیان و جریان وجوه نقد – است که کارکرد عملیاتی شرکت را در طول یک دوره خاص و وضعیت مالی را در نقطه خاصی در زمان خلاصه می‌کند.

حسابداری مالی چیست؟

به زبان ساده فرایند ثبت، خلاصه‌سازی و گزارش هزاران معامله در یک کسب و کار است، تا تصویر دقیقی از وضعیت مالی و عملکرد آن را مجسم سازد. هدف اصلی حسابداری مالی تهیه صورت‌های مالی – از جمله ترازنامه، صورت سود و زیان و جریان وجوه نقد – است که کارکرد عملیاتی شرکت را در طول یک دوره خاص و وضعیت مالی را در نقطه خاصی در زمان خلاصه می‌کند.

هدف اصلی حسابداری مالی، آماده سازی گزارش‌های مالی است که اطلاعاتی در مورد عملکرد شرکت به اشخاص خارجی مانند سرمایه‌گذاران، مدیران و مقامات مالیاتی ارائه می‌کند.

حسابداری مالی چه کمکی به کسب‌و‌کارتان می‌کند؟

حسابداری مالی آن بخش از حرفه‌ی حسابداری است که در شرکت‌های بازرگانی، تجاری و خدماتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اطلاعات مالی را در قالب ترازنامه و صورت‌های سود و زیان به کارکنان شرکت‌ها ارائه می‌دهد. این اطلاعات برای گزارش‌دهی به سهامداران، سازمان‌های دولتی و ناظران جمع‌آوری، تحلیل و ارائه می‌شوند. هدف از حسابداری ارائه‌ی اطلاعاتی است که برای تصمیم‌گیری‌های اقتصادی مورد نیاز هستند. هدف اصلی حسابداری مالی، آماده‌سازی گزارش‌های مالی است. این گزارش‌ها اطلاعاتی در مورد عملکرد شرکت به اشخاص خارجی می‌دهند. اشخاص خارجی شامل سرمایه‌گذاران، مدیران و مقامات مالیاتی هستند. اطلاعات مربوط به معاملات روزمره، اساس تهیه‌ی صورت مالی را تشکیل می‌دهد. در واحدهای بازرگانی، فعالیت‌هایی نظیر خرید و فروش کالا، خرید ماشین آلات و پرداخت هزینه‌های جاری انجام می‌گیرد. هزینه‌های جاری شامل اجاره، حقوق، بهای آب و برق از جمله معاملات روزمره است.

حسابداری مالی برای دریافت صورت مالی

صورت مالی یکی از اجزای مهم و اساسی در فرایند حسابداری مالی است. این اظهارات برای اشخاص خارجی از جمله سرمایه‌گذاران، مدیران و مقامات مالیاتی در نظر گرفته شده‌اند. به صورت سه ماهه و سالانه آماده می‌شوند. سپس مطابق با اصول عمومی حسابداری ارائه می‌شوند. کاربردهای صورت مالی در شرکت شامل موارد زیر است:

  • وضعیت شرکت را به لحاظ مالی نشان می‌دهد
  • نشان می‌دهد پول در شرکت از کجا بدست آمده
  • نشان می‌دهد پول شرکت در کجا خرج شده
  • نشان می‌دهد چه میزان از پول شرکت باقی مانده است (برای سرمایه‌گذاری‌ها و مصارف آینده)

مبنای بررسی ممیزین مالیاتی و اداره‌ی دارایی و سایر ارگان‌های مربوطه همین صورت مالی است. البته تخلف یا اشتباه در تهیه‌ی انها می‌تواند عواقب مالی سنگینی برای شرکتها داشته باشد. به همین دلیل شرکت‌ها برای پیشگیری از این امر سالانه به‌صورت قانونی موظف به حسابرسی صورت مالی خود هستند. در واقع تهیه‌ی صورت مالی وابسته به ثبت و نگهداری بسیاری از اسناد مالی و حسابداری است. صورت مالی براساس این اسناد تهیه می‌شود.اگر این اسناد سهوا یا عمدا به درستی و صادقانه تهیه نشوند، صورت مالی بدست امده قابل اعتماد نیست. می‌تواند توسط ممیزین حسابرسی رد شود. البته مشکلات قانونی و مالی زیادی برای صاحبان مشاغل ایجاد کند.

استخدامی حسابداری مالی در ایران

رشته حسابداری جزء رشته هایی می باشد که علاقه مندان زیادی را به سمت خود جذب می کند و تقریباً یکی از اولین انتخاب های اکثر افراد برای ادامه تحصیل می باشد. اما پس از کسب مدارج عالی تحصیلی نوبت به یافتن شغل مناسب در این رشته می رسد.

تقریبا شغلی را نمی توان یافت که در تمامی شرکت ها و سازمان ها، بزرگ و کوچک، خدماتی، بازرگانی و یا تولیدی مانند شغل حسابداری همیشه خواهان و طرفدار داشته باشد. در سال های اخیر با توجه به اجرای قوانین مالیاتی توسط دولت، بر رونق بازار کار اشخاصی که مسلط به مهارت های مالی و حسابداری هستند نیز افزوده شده و بسیاری از اصناف و شرکت های کوچک نیز مجبور به استفاده از تخصص حسابداران برای انجام امور مالی خود و ارائه گزارش های مالی قانونی به مراجع ذیصلاح شدند.

در این میان نقش نرم افزار حسابداری را نباید نادیده گرفت. چراکه در صحت و دقت اطلاعات تولید شده و ذخیره این اطلاعات تاثیر بسزایی را به همراه داشته است. برای اصناف مختلف نرم افزارهای حسابداری مختلفی را می توان به کار برد. مانند نرم افزار حسابداری تولیدی، نرم افزار حسابداری شرکتی، نرم افزار حسابداری بازرگانی، نرم افزار حسابداری فروشگاهی و … حسابداران در هر شهر و منطقه ای که اصناف، شرکت ها و سازمان های خصوصی و دولتی وجود دارند، بازار کار و فرصت های شغلی متعدد دارند.

نرم افزار حسابداری مالی

یکی از کم خرج ترین و کامل ترین روش های حسابداری مالی با اکسل است ولی خب سختی خودش رو هم دارد. ولی شما میتوانید با نرم افزار حسابداری مالی برای اندروید و ویندوز این کار را آسان کنید. شما میتوانید از نرم افزار حسابداری مالی رایگان و پولی با امکانات بیشتری استفاده کنید.

اهداف حسابداری مالی

این نوع حسابداری دو هدف اساسی دارد:

1 حساب برای معاملات انجام شده توسط شرکت، تشکیل یک حافظه در سطح اقتصادی در شرکت.

2 گزارش وضعیت مالی و مالی شرکت، و همچنین مزایای به دست آمده و سود. به نوعی، هدف آن نشان دادن دارایی های شرکت است.

ویژگی های حسابداری مالی

برای درک بهتر مفهوم حسابداری مالی باید بدانید که ویژگی های اصلی آن چه هستند.

– لازم است که آن را در یک شرکت به کار ببریم تا حقایق توسعه یافته را به درستی اعلام کنیم.

– این اجازه می دهد تا گزارش های مربوط به حرکات مالی کسب و کار را به اشخاص ثالث ارائه کنید.

– رضایت کل عملیات شرکت را از لحاظ تاریخی و تاریخی.

– با توجه به ماهیت واجبی آن به عنوان یک ویژگی مکرر در دنیای تجارت استفاده می شود.

– این بر اساس اصول و روشهای حسابداری برای ضبط عملیات مالی یک شرکت است.