برای درک و یادگیری هر علم و فنی بایستی به مبادی علمی آن مراجعه نمود ، این مبادی می تواند کتب مربوط به آن علم و یا فن باشد ، می تواند افراد انسانی دارای علم و تجربه در آن موضوع باشند و در این زمانه سایت های اینترنتی و مطالب ارائه شده در آن ها نیز می تواند به عنوان یکی از راه های فراگیری مطرح باشد.

در قدیم الایام فراگیری علوم و فنون بسیار به سختی صورت می گرفت ، گاهاً برای فراگیری دانش خاصی لازم به انجام سفرهای طولانی به مناطق دور دست توسط افراد بود زیرا که صنعت چاپ به شکل امروزی فعال نبود و نشر کتب صرفاً به صورت دست نویس صورت می گرفت و لذا دستیابی به کتاب های علمی به سهولت وجود نداشت ، از آنجایی که وسایل ارتباطی نیز به شکل امروزی خود وجود نداشت ، جستجو برای یافتن دانشمندان و حکمای سایر مناطق نیز امری دشوار بود و افراد مجاب به انجام سفرهای طولانی و متعدد برای دستیابی به افراد اهل علم بودند. این موضوع در زندگی نامه دانشمندان و علماء قدیمی کاملاً مشهود است ، مواردی را شاهد هستیم که افراد علاقه مند به فراگیری دانش بیشتر عمر خود را در سفر گذرانده اند و این موضوع قابل انجام نبود مگر با عزمی راسخ و تلاشی وافر.

با گذر زمان و رشد علم و صنعت ، امکانات بیشتر شد ، صنعت چاپ نیز نیرو گرفت و نشر کتب با سهولت و به فراوانی صورت می گیرد. امروزه شاهد چاپ انواع کتاب متعدد در زمینه های علمی مختلف هستیم. همان گونه که قبلاً بیان شد یکی از مهمترین منابع آموختن دانش کتاب است و لذا علاقه مندان به یادگیری حسابداری نیز می توانند با مطالعه کتب فراوان و در دسترس به فراگیری این فن اهتمام نمایند.

حال این سوال مطرح است که با توجه به تعدد کتاب های تألیف شده در زمینه حسابداری ، کتاب گروه کتاب ها برای آموزش اولیه مناسب تر هستند. قاعدتأ در هر زمینه علمی که مدنظر است فعالیت شود ، کتاب های مربوط به اصول اولیه آن مورد مطالعه قرار می گیرد. در زمینه حسابداری نیز کتاب های تحت عنوان “اصول حسابداری” در همین زمره هستند و اطلاعات خوبی راجع به مبانی و اصول حسابداری بیان می دارند. اصولی که حسابدار ملزم به استفاده از آنها در طول کار حسابداری خود می باشد.

با مطالعه دقیق کتاب های اصول حسابداری با زیر ساخت های حسابداری آشنا می شویم ، به ماهیت حساب ها پی می بریم ، با دفاتر حسابداری آشنا شده و اصول ثبت دفاتر را می آموزیم و سایر اطلاعات اولیه به فرد مطالعه کننده منتقل خواهد شد. البته ذکر این نکته نیز لازم است که صرفاً مطالعه فصول مختلف و گذر از آنها ، نمی تواند ذهن و مغز خواننده را به سمت فراگیری حسابداری هدایت کند ، مطالعه کننده به منظور فراگیری عمیق ، بایستی الزاماً به پاسخ گویی به سوالات آخر هر فصل پرداخته و به ویژه مسائل آن را با دقت حل نماید و پس از حل هر یک ، پاسخ به دست آورده را با پاسخ ارائه شده در کتاب مقایسه و از عملکرد خود مطمئن شود.

تعدادی از کتاب ها بسیار سلیس و روان نگارش شده است و گروه های مختلف مطالعه کنندگان به راحتی به پی به مطالب آن می برند و مطالب را درک می کنند ولیکن وجود استادی که مطالب کتاب را توضیح دهد نیز می تواند در فراگیری حسابداری به دانشجویان کمک شایانی نماید.

به این منظور می توان از آموزشگاه های حسابداری نیز بهره برند و از تجارب اساتید برای آموزش کمک بگیرند.

علم ثابت کرده که آموزش دیداری و آموزش شنیداری مکمل هم هستند و با شخص با تلفیق این دو خیلی سریع تر می تواند مطالب را فرا گرفته و موضوعات را درک نماید. در آموزشگاه های حسابداری با تلفیق کتاب و توضیحات اساتید این مهم فراهم شده و درک بهتر در زمان کمتری را به دانشجو می دهد.

البته ذکر این نکته نیز بسیار حائز اهمیت است که انتخاب کتاب و استاد ، بسیار مهم و در آموزش صحیح ، نقش اساسی دارد ، زیرا که در صورت انتخاب نادرست کتاب و استاد ممکن است نه تنها اطلاعات درستی کسب ننماییم ، بلکه به عکس اطلاعاتی نادرست کسب و در ادامه کار حسابداری با مشکلاتی بیشتر مواجه شویم و لذا موکدأ توصیه می شود از اساتید با تجربه در زمینه کار عملی حسابداری بهره گیریم. ممکن است استادی سال ها در زمینه تدریس حسابداری فعالیت نموده باشد و لیکن هیچ موقع به انجام عملی کار حسابداری مبادرت نورزیده باشد. چنین شخصی صرفاً دارای اطلاعات تئوری است و نمی تواند اطلاعات عملی کار حسابداری را به دانشجوی خود منعکس نماید.

راه دیگر آموزش حسابداری که امروزه در اختیار است ، استفاده از محیط اینترنت است.

امروزه با رشد علم ، از طریق اینترنت اکثر اطلاعات علمی به سهولت قابل دسترسی است. سایت های مختلف در زمینه های مختلف آموزش فعال هستند ، حسابداری نیز از این قاعده مستثنی نیست و سایت های اینترنتی مختلفی در امر آموزش حسابداری فعال هستند. در این سایت ها ، اساتید مختلف کشور به ارائه کلیپ های تصویری جلسات آموزشی خود پرداخته اند. استفاده از این سایت ها می تواند رایگان و یا با صرف هزینه باشد ولی همان طور که قبلاً نیز توضیح داده شد انتخاب در استاد آموزش دهنده بایستی دقت لازم را داشت.

علاوه بر سایت های اینترنتی کانال های مختلف آموزشی نیز در این راستا می تواند کارساز باشد و اطلاعات خوبی را به اعضای خود بدهد.

انتخاب روش های مختلف آموزشی فوق الذکر می تواند اطلاعات آموزشی را در اختیار علاقه مندان به حسابداری قرار دهد ولیکن باید اذعان نمود که آموزش دهنده صرفاًً نقش انتقال دانش را دارد و به ویژه در خصوص فراگیری حسابداری باید همیشه مدنظر باشد که تمرین و ممارست در حل تمرین های آموزشی و منفعل نگهداشتن ذهن است که می تواند از آموزش بیننده یک حسابدار بسازد. افراد زیادی در جهت فراگیری حسابداری اقدام می نمایند و لیکن آیا تمامی آنها حسابدار خواهند شد ، به جرأت می توان گفت درصد بسیار پایینی از آنان حسابدار خواهند شد زیرا که درصد کمی از آنها به انجام تمرین های عملی می پردازند.

برای فراگیری بهتر حسابداری می بایستی در مرحله آموزش ، دانشجو کلیه عملیات مالی شخصی خود را مورد تحلیل قرار دهد و با درج ذهنی ثبت سند حسابداری هر کدام ، دارای ذهنی کاملاً ورزیده در این زمینه گردد.

فرض را بر این می گیریم که شخصی بهترین اساتید و منابع را در اختیار گرفته ، کلیه اصول حسابداری را فرا گیرد و به صورت عملی نیز تمرین های زیادی را انجام دهد و کاملاً حسابداری را لمس نموده و یک حسابدار واقعی گردد. حالیه سوال این جاست که آیا فرد می تواند در بازار کار مشغول به کار شود و دارای بازده ی خوبی باشد؟ قطعاً جواب منفی است.

برای فراگیری کاربردی هر دانشی بایستی با لوازم و ابزار آن نیز کاملاً آشنا بود. روزگاری یک حسابدار بایستی به عنوان مثال کار با چرتکه را به خوبی فرا می گرفت و به صورت حرفه ای و بدون اشتباه با آن می توانست کار کند. در قدیم الایام به منظور نگهداری دفاتر حسابداری ، حسابدار می بایست با شیوه نگارش دفاتر مختلف کاملاً آشنا بود. درست است که امروزه نیز دفتر نویسی یکی از عناصر آموزشی حسابداری است ولیکن به عنوان مثال کسی که دفتر نویسی را فرا نگرفته باشد می تواند در زمینه های دیگر حسابداری فعالیت نموده و دارای بازده باشد.

ولی به راستی اصلی ترین ابزار حسابداری که امروزه مورد نیاز یک حسابدار است چیست؟ ابزاری که امروزه حسابدار بدون اطلاع و فراگیری آن نخواهد توانست در حوزه حسابداری فعالیت نموده و دارای بازده مطلوب باشد؟

مسلم است که پاسخ ، الزام به آشنایی حسابدار با کامپیوتر و به ویژه نرم افزارهای مدرن حسابداری است. هرچه با کامپیوتر آشنایی بیشتری وجود داشته باشد قاعدتأ دارای عملکردی مطلوب تر است. پس از آشنایی مقدماتی با کامپیوتر ، فراگیری نرم افزار های حسابداری که امروزه جزو لاینفک حسابداری است و حسابداری تنها با استفاده از یک نرم افزار حسابداری انجام می شود.

تمامی شاخه های مختلف حسابداری ، اعم از حسابداری مالی ، حسابداری مالیاتی ، حسابداری بهای تمام شده یا حسابداری صنعتی ، حسابداری دولتی و سایر انواع دیگر شاخه های حسابداری الزاماً در پروسه حسابداری خود با کمک یک نرم افزارحسابداری است که می توانند عملیات مالی خود را ثبت و گزارشات مطلوبی را دریافت نمایند.

حال کدام نرم افزار را باید حسابدار آموزش ببیند ، تنوع نرم افزارها زیاد و انتخاب دشوار است. واقعیت این است که حسب توضیحات بالا ، فراگیری نرم افزارهای حسابداری مختلف بایستی در دستور کار یک حسابدار باشد. حسابدار بایستی با نرم افزارهای مالی متعدد کار نموده و آنها را بررسی نماید و سپس براساس عقل خود بهترین را برگزیند. قابل ذکر است که کارشناسان ، بهترین نرم افزار را نرم افزاری می دانند که دارای پروسه ای ساده و روان در هنگام ثبت اطلاعات مالی در سیستم باشد و نیز در زمینه ارائه گزارشات مالی نیز کامل ترین گزارشات را به ساده ترین شکل ارائه دهد. اینجانب به عنوان کارشناسی که سال ها در حوزه حسابداری فعالیت نموده و نرم افزارهای مختلف را مورد بازبینی و بررسی قرار داده ام ، نرم افزارحسابداری نوین را به شما خواننده محترم توصیه می کنم ، زیرا که در عین حال روان بودن ، کامل ترین گزارشات و نمودار های مالی را نیز ارائه می دهد و اولین نرم افزار حسابداری تحت وب در کشور است.

واقعیت این است که هر چه حسابدار در کارکرد با کامپیوتر و نرم افزار حسابداری ورزیده تر و حرفه ای تر باشد است که می تواند جایگاه شغلی بهتری را کسب نموده و پیشرفت بهتری را داشته باشد.

امید است تمامی حسابداران این مرز و بوم با تلاشی وافر ، پس از آموزش اصول اولیه حسابداری ، با فراگیری کامل کامپبوتر و نرم افزارحسابداری بتوانند در عرصه اقتصاد ، صنعت و تولید کشور نقشی بیش از پیش را از آن خود کرده و به عنوان یک مدیر مالی ، جزو لاینفک مجموعه ی خود باشند.